Jaluzele de fatada

JALUZELELE DE FAȚADĂ 

Jaluzelele de fațadă sunt recomandate pentru elevațiile cu suprafață mare și funcționează ca un izolator. Oscilațiile de temperatură sunt mai puțin resimțite, iar utilizarea aparatelor de aer condiționat se poate face la un randament optim, fără pierderi considerabile și costuri asociate consumului energetic.

Între structura de lamele a jaluzelelor de fațadă și suprafața protejată se creează un așa numit pod termic, adică o zonă intermediară, care încetinește schimbarea temperaturii. De pildă, în cazul unei temperaturi de exterior de 35°, temperatura la interior poate fi cu 8 până la 10° mai scăzută.

 

Una din modalitățile la care se recurge cel mai frecvent în montarea jaluzelelor de fațadă este echiparea acestora cu sistem autopurtător. Această modalitate de montare vine în întâmpinarea situațiilor în care, de pildă, stratul de termoizolație al zidului este prea gros, sau în cazul în care cantul dintre feresastră și acoperiș are un unghi impractic pentru montare.

 

Astfel, ecranarea jaluzelelor de fațadă constă într-o structură de sine stătătoare, capabilă să mențină întreaga greutate a suprafeței mari acoperite. În cazul zidurilor, această greutate poate conduce pe termen lung la efort mecanic și la erodare, ceea ce scade valoarea investiției dumneavoastră imobiliare și vă pune în fața unor costuri de întreținere substanțiale.

 

Toate tipurile de jaluzele de fațadă pot fi prevăzute cu suporți de oțel, ceea ce produce o armatură rezistentă, mai ales deoarece ridicarea în poziție deschisă a jaluzelelor exterioare are o mecanică de mare tonaj. Din acest motiv, și modalitatea de acționare este în genere electrică: ridicarea se face total, nu per segment, iar efortul uman necesar ridicării este unul herculean.

 

Una din dezvoltările tehnologice cele mai recente ale jaluzelelor exterioare este încorporarea unei stații meteo în acționarea jaluzelelor. Acest lucru înseamnă că jaluzelele dumneavoastră de fațadă reacționează inteligent la intensitatea vântului sau la razele de soare prea puternice. Atunci veți simți adevărata putere a podului termic al jaluzelelor de fațadă!

 

Nu în ultimul rând, demn de menționat este modelul de amplasare a lamelelor în poziția strânsă. Există două școli – una care recomandă strângerea în casetă (aceasta reprezentând bârna superioară a structurii de oțel) și a doua care recomandă glisarea capetelor lamelelor pe șinele laterale ale structurii de oțel. Ambele au avantajele lor. Prima înseamnă că, prevăzând o armătură suficient de înaltă, lamelele în poziție strânsâ în casetă nu reduc vizibilitatea, neacoperind ferestrele. A doua înseamnă că nu trebuie prevăzută în construcție și montaj o casetă voluminoasă, care deseori poate avea un efect invaziv în estetica exterioară a casei dumneavoastră.